10.9.2024 World Gold Council (www.gold.org) sivullaan kertoo kuinka keskuspankit ovat voimakkaasti lisänneet kultaostojaan. Viereinen kuva esittää tuoreen tilanteen lähiaikojen kuvan kullan hinnan kehityksestä. Nähdään, että vaakaliike on juuri nyt vallitseva. Tilanne kohtuu odotusvaiheesta, jossa sijoittajat odottavat USA:n keskuspankit ensi viikon korkopäätöstä. Varmuus on jo, että korko laskee, mutta määrä ja korkojen myöhempi laskutahti ovat epäselviä.

Heinäkuussa keskuspankit lisäsivät kultavarastoihinsa 37 tonnia kultaa, joka on melkoinen 206 % nousu edelliseen kuukauteen nähden. Suurin ostaja on olllut Puola, joka tähtää kullan muodostavan 20 % sen reserveista. Tällä hetkellä se on 15 %. Keskuspankit haluavat vähentää dollaririippuvuuttaan ja hajauttaa omistamiaan reservejään. Tässä ovat erityisesti kunnostautuneet Aasian, Itä-Euroopan ja Lähi-Idän maat. Dollari on viime kuukausina menettänyt arvoaan voimakkaasti.

Keskuspankit ovat lisänneet kultavarantojaan ennätysmäärin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Keskuspankit haluavat nimenomaan vähentää dollaririskiään ja ylipäätään riippuvuuttaan FIAT-valuutoista. Vuoden 2022 jälkeen on USA:n keskuspankki FED vähentänyt tasettaa noin 20 %:ia. Tämä vähennys on kuitenkin hyvin vaatimatonta verrattuna vuosina 2008-2020 heti finanssikriisin jälkeen tehtyyn massiiviseen taseen nostoon verrattuna. Tänä aikana FED nosti tasettaan 910 miljardista dollarista 9 000 miljardiin dollariin eli 889 %. Vaikka tase on nyt parina vuotena vähentynyt 1 760 miljardia dollaria on se edelleen 680 % enemmän kuin ennen vuoden 2008 talouskriisiä ja on nyt yli 7 100 miljardia dollaria.

FED:n mahdollisuus painaa rahaa määrättömästi USA:n valtiovarainministeriön ja asunto- ja kiinteistökriisin tarpeisiin on ollut suurin tekijä inflaation synnyssä. Nyt voimassa oleva rahapolitiikan, talouden kiristyksen (QT, Quantative Tighting) tavoitteena on vetää dollareita pois taloudesta. Inflaatio ei ole se, mitä vastaan FED taistelee vaan sen tavoite on pitää yllä tietyn suuruista inflaatiota. Sijoittajat ja kansalaiset voivat suojautua inflaatiota vastaan sijoituksilla joiden arvo nousee inflaation kohotessa. Arvometalleja pidetään tällaisena.

14.9.2024 Suuret keskuspankit on siirtyneet koronleikkauslinjalle. Euroopan keskuspankki EKP leikkasi viime viikolla korkoja 0,25 % ja seuraavaksi sen tekee USA:n keskuspankki FED huomenna keskiviikkona. Jos FED:n koronlasku on nyt on 0,5 %, se merkitsee dollarin heikkenemisen selvää jatkumista ja kullan arvon voimakkasta nousemista.

Kullan arvo lähti hurjaan nousulaukkaan viime viikolla ja nousi jälleen kerran uusiin ennätyslukemiin huippulukeman ollessa 2592 dollaria unssilta. Samalla kulta rikkoi melko pitkään jatkuneen sivuttaisliikkeen ylävastustason (viereinen kuva). Seuraava vaihe vie kullan hinnan helposti 2800 dollarin seutuville. Jos tämän viikon hinta päättyy 2650 dollarin yläpuolelle on 3000 dollarin yläraja mahdollinen.

Viime viikon inflaatioluvut olivat hieman odotettua suuremmat, mikä sai sijoittajat ajattelemaan FED:n olevankin hieman maltillisempi korkojen laskun suhteen. Inflaation nousun tärkeimmät syyt ovat olleet yletön rahan painanta ja liittovaltion holtiton kulutus. Kolme vuotta kestänyt voimakas hintojen nousu on kärjistänyt maan työväenluokan ongelmia. Säästäminen on heikentynyt, luottokorttivelat ovat kohonneet jyrkästi, maksamattomien auton lyhennysten määrä nousee ja työttömyysluvut kohoaa. Elokuussa uusien työttömien määrä oli kolmikertainen heinäkuuhun verrattuna.

Suurin kullan hintaa nostava tekijä on valtion velka. Elokuussa maan valtiovarainministeriö raportoi 380 miljardin dollarin alijäämästä. kun se vuotta aikaisemmin oli ollut 89 miljardia ylijäämäinen. Merkillistä on se, että maan velkakriisin kärjisymisestä ei mainita mitään presidenttiehdokkaiden väittelyissä. Asia taitaa olla liian arkaluontoinen. USA:n budjettivaje on talousvuoden 11 kuukauden ajalta 1 897 miljardia dollaria ja valtion maksama velkojen korko nousi ensimmäistä kertaa yli 1000 miljardiin dollariin.

Kun USA:n hallinto maksaa yli 1000 miljardia dollaria pelkkiä korkoja vuodessa, ei ole ihme, että dollarin arvo romahtaa ja kulta rikkoo koko ajan uusia ennätyshintoja. Kullan arvoa lienee myös nostanut viime viikolla ollut uutinen, että Saudi- Arabia on salaa ostanut 160 tonnia kultaa Sveitsistä. Muita suuria ostajia on viime aikoina olleet Puola, Intia, Kiina ja Venäjä.