12.6.2024 Onko seuraava pankkikriisi ovella? Maaliskuussa 2023 neljä yhdysvaltalaista suurpankkia romahti muutamassa päivässä. Pian sen jälkeen eurooppalainen jättipankki Credit Suisse oli suurissa vaikeuksissa ja joutui valtion pelastusoperaation kohteeksi. Nämä kaikki ovat alkuoireita suuremmalle kriisille. Pankkeja koettelee laskeneet velkakirjojen arvot ja kiinteistölainojen arvojen romahdus.
Oheisessa kuvassa nähdään USA:n pankkien realisoimattomat tappiot velkakirjaportfolioissa. Maksuun on tulossa 400 miljardin edestä tappiota velkakirjamarkkinoilla. Kun tähän lisätään jo myynnissä olevat velkakirjat, joista on tappiota tiedossa 250 miljardia dollaria, on odotettavissa 650 miljardin dollarin kokonaistappio velkakirjojen myynnissä.
27.6.2024 Nykyinen talousjärjestelmän tukipilarit kaatuvat kuin dominot pikku hiljaa. Seurauksena on lisääntyvä sosiaalinen levottomuus, nouseva inflaatio, maksukyvyttömyys jne. Raaka-aineet ja arvometallit pitävät yleensä pintansa kriisiaikoina. Alhaalla vasemmalla olevassa kuvassa näytetään, kuinka päävaluuttojen arvot ovat pienentyneet kultaan nähden 1900-luvun alusta alkaen. Loput 1-3 %, jotka valuuttojen arvoista on jäljellä, häviävät seuraavan 3-8 vuoden kuluessa, jolloin uuden talousjärjestelmän täytyy syntyä. Velan kasvu ja valuuttojen romahdus menee aina käsi kädessä. Tämä liittyy valtioiden holtittomaan velanottoon. Valtion talouden kriisiytymistä seuraa sodat, joilla halutaan siirtää huomio pois sisäisistä ongelmista ulkoisiin. Sota antaa myös hyvän tekosyyn yltiöpäiselle rahan painannalle.

Velkakriisin alkuvaiheessa on korkea inflaatio (mahdollisesti hyperinflaatio) ja korkea korkotaso. Lopulta kun järjestelmä kaatuu kaikki sijoutukset, jotka ovat keinotekoisesti pumpattu äärimmäisiin arvoihin, romahtavat. Näitä ovat esim. osakkeet, velkakirjat ja kiinteistöt. Romahdukset ovat helposti 50 - 90 %:n välillä.

Vaikka historiassa on tapahtunut tällaisia merkittäviä talouden romahduksia, ovat lähtökohdat tällä kertaa poikkeavat. USA otti velkaa vuonna 20 kuukauden aikana 11 000 miljardia dollaria ja kun bruttokansantuote, BKT, oli silloin 20 000 miljardia dollaria nousi velka reilut 50 % BKT:sta runsaan 1,5 vuoden aikana. Tämä on ainutlaatuista. Se merkitsee sitä, että jos kasataan kaikki painetut dollarit historian aikana, niin 40 %:ia tuosta rahamäärästä syntyi näinä 20 kuukautena.

Taantuman pelko lisääntyy, mutta ei ole vielä näkynyt osakekursseissa, jotka yhä jatkavat nousuaan. Nousun suurin syy on se valtava uuden rahan määrä, jota on viime vuosina painettu ja siirtynyt sijoitusmarkkinoille. M2 - rahavaranto kuvaa rahan kokonaismäärää talousjärjestelmässä. Sen määrän kasvukäyrä USA:ssa näkyy oikealla alhaalla. Kun käyrä alkaa laskea, sijoittajat pitävät sitä lähes varmana merkkinä taantuman alkamisesta. Nyt eletään poikkeuksellisia aikoja eikä vuonna 2023 M2-käyrän lasku merkinytkään taantuman alkua, vaikka näin monessa mediassa jo julistettiin. Talousanalyytikot olivat unohtaneet voimakkaan 40 %:n kasvun M2:ssa juuri sitä ennen. Tällöin M2:n laskua voitiin pitää normaalina korjausliikkeenä hypäyksen jälkeen. Sen jälkeen on M2 on jatkanut nousuaan.