11.7.2024 Yhä useampi pörssianalyytikko uskoo osakekurssien kääntyvän pian laskuun. Nousu on jatkunut pitkään ja nousussa on kannattanut pysyä mukana. Edelleenkään selviä merkkejä alkavasta laskusta ei ole näkyvissä, mutta jos odotetusta taantumasta tulee todellisuutta, käänne tapahtuu. On täysin mahdollista, että pörssi-indeksit nousevat loppuvuonna uusiin ennätyksiin.

USA:n markkinoiden nousun ovat taanneet vain kourallinen yhtiöitä kuten Amazon, Nvidea Microsoft ja Alphabet. Maailman seuratuin pörssi-indeksi S&P500 seuratessa, voidaan havaita, että viimeisten 35 vuoden aikana, on ollut 17 vuotta, jolloin indeksi ei ole tuottanut. Tämän johtuu siitä, että vuosina 2000-2003 pörssit laskivat rajusti teknologia kuplan puhjettua ja vuosina 2007-2009 kurssit romahti pankkikriisin aikaan. Nämä molemmat kriisit aiheuttivat sen, että yhteensä 17 vuoden ajan omistettujen osakkeiden arvot keskimäärin laski (kuva vasemmalla alhaalla). Jos osakkeiden omistuksesta siis haluaa voittoa, on hyvä välttää suuria laskuja, vaikka hyvin pitkässä juoksussa eli vuosikymmenien osakeomistus on ollut kannattavaa. Tämä näkyy kuvassa oikealla alhaalla, jossa nähdään vihreällä kaudet, jolloin osakekurssit ovat nousseet viimeisten 35 vuoden aikana.

16.7.2024 Kullan arvo nousee voimakkaasti ja on rikkonut jatkuvasti kaikkien aikojen ennätyksiä, vaikka onkin viime pävinä ollut pienessä korjausliikkeessä alaspäin. Teknisessä mielessä 2800-3000 dollaria unssilta voi hyvin olla tämän vuoden loppuun mennessä saavutettavissa. Elokuussa kulta saattaa tehdä piikin ja nousta 2800 dollarin lukemiin.

Kullan hinnanmuodostuksen kannalta on mikä on todellinen korkotaso, kun otetaan huomioon valitsevan inflaation suuruus. Kullan hinta siis laskee tai nousee sen mukaan mitkä ovat sijoittajien odotukset inflaation ja korkotason suhteen. Tällä hetkellä markkinat odottavat, että korot vielä laskevat. Markkinat eivät odota laskua vielä ensi keskiviikkona, jolloin FED antaa korskopäätöksensä, mutta on sitä mieltä jatkossa on laskua luvassa (viereinen kuva).

Kuvassa vasemmalla alhaalla nähdään kuinka kullan arvo on noussut viime vuosina. Kuvassa olevat viivat ovat kohtia, jolloin korkotasoa on laskettu. Lasku ei aina merktise suoraviivaista kullan arvon kiihtymistä.

Kultaa on pidetty turvasijoutuksena taloudellisina lama-aikoina. Kuvassa oikealla alhaalla on listattu 1970-luvulta lähtien 10 suurinta pörssien laskua S&P500 indeksissä ja samanaikaista kullan liikettä. Kaikkein pahimpana laskuna lokakuun 2008 ja maaaliskuun 2009 välillä S&P 500 laski 57 % ja samaan aikaan kulta nousi 28 %. 1970-luvulla suuret pörssilaskujen aikaan kulta nousi ennätyksellliset 137 % ja 55 %. 1980 luvun alussa kullan arvo laski pörssien laskiessa peräti 46 %. Tämä kuitenkin tapahtui sen jälkeen kun takana oli huikea 2300 %:n kullan arvon nousu 1970 luvun alusta. Kymmenestä suurimmasta pörssilaskusta vain kolmessa kulta myös laski. Joten tässä mielessä kultaa voidaan pitää hyvänä turvana pörssilaskujen suhteen.